Så får du råd att köpa haute couture

Drömmer du om ett äkta designerplagg som sytts upp speciellt efter dina mått? Då är du inte ensam. Haute couture anses vara den allra finaste formen av sömnadskonst och många modeälskares suktar efter att få bära dessa lyxiga plagg. Haute couture är dock mycket exklusivt. Äkta plagg av den här typen sys upp i ateljéer i Paris och det råder stor diskretion kring prislappen. Såväl modehusen som köparna talar ogärna om priser. Det är dock vanligt att haute couture-kläder går loss på flera hundra tusentals kronor. Som tur är finns det mer plånboksvänliga sätt att komma över dessa eftertraktade plagg, här kan du läsa mer om några av dem.

Vintagebutiker väljer ut guldkornen

Äkta haute couture tillverkas av ett fåtal designers. För att ett modehus ska få tillverka den här typen av plagg måste det följa ett antal regler som fastslagits av den franska handelskammaren. Ett miljövänligt och relativt lättöverkomligt sätt att kunna unna sig ett äkta haute couture-plagg är att köpa ett begagnat sådant. Vintage har kommit att bli ett omåttligt populärt begrepp bland de som gillar kvalitativ second hand. I en bra vintagebutik köper kunnig personal in designerplagg och säljer dem vidare till bra priser. Just nu öppnas den här typen av butiker på löpande band, ett exempel är en vintagebutik i Djursholm. Visst går det fortfarande att göra fynd i en vanlig affär som säljer second hand, men i en butik som specialiserat sig på vintage är urvalet redan gjort och du slipper leta efter de verkliga guldkornen.

Haute couture eller prêt-a-porter?

Det är lätt att blanda ihop haute couture med så kallad prêt-a-porter. Under de stora och omskrivna visningarna under modeveckorna i metropoler som Paris, New York och Milano visas prêt-a-porter. Haute couturen har en mer undanskymd plats med sina egna visningstillfällen. Dessa kundfokuserade visningar sker inför en betydligt mer diskret publik. Prêt-a-porter är plagg som tillverkas i större upplagor, kollektionerna är inte skräddarsydda. Det betyder däremot inte att priserna är särskilt låga. En designerhandväska kan gå loss på en månadslön. Idag samarbetar många av de mest berömda modehusen med de stora klädkedjorna. Dessa begränsade kollektioner är relativt billiga och går åt som smör. Kvaliteten på plaggen är naturligtvis mycket långt ifrån haute couturens, men kollektionerna har fördelen ger även oss vanliga dödliga chansen att ha åtminstone ett designerplagg i garderoben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sintea