Kapselgarderoben – ekonomiskt och hållbart

En trend som växer sig allt starkare inom mode såväl som inom andra livsstilsområden är minimalismen. Taget till det extrema innebär denna livsstil att man försätter sig själv i frivillig fattigdom för att leva så enkelt som möjligt, men inom mode och inredning talar man snarare om att man ska göra sig av med sådana saker som man inte behöver, för att rensa sitt liv och sitt hem på allt sådant som inte har en funktion eller som man inte älskar estetiken eller betydelsen bakom. Allt i ens hem ska med andra ord finnas där av en anledning och ha sin plats.

Inom modet har denna trend yttrat sig i form av att kapselgarderober har blivit en stor snackis. Egentligen är kapselgarderober inte ett nytt fenomen – termen myntades för första gången av Susie Faux på 1970-talet – men de har fått ett uppsving i samband med att allt fler vill leva enkelt och hållbart. En viktig del av minimalismen och kapselgarderoben är nämligen värdegrunden ”kvalitet över kvantitet”, det vill säga att man hellre köper ett fåtal plagg av hög kvalitet, som kommer att hålla länge, än flera plagg av sämre kvalitet, som man kommer att behöva byta ut inom bara några månader eller något år. Det gör att det är en livsstil som är bra för miljön, eftersom den bidrar till att minska konsumtionen av kläder – och klädindustrin är ju en av de mest resurskrävande i världen.

För att man verkligen ska kunna köpa plagg som håller i flera år framöver måste man dock vara beredd på att investera ganska stora summor pengar i plaggen. Dessa pengar får man visserligen igen i slutänden, genom att man inte spenderar pengar på kläder under hela den period som plagget håller, men man kan inte komma ifrån att man måste lägga ut en stor initial summa vid själva köpet. Då kan det vara bra att ha i åtanke att man kan låna pengar till mycket förmånliga villkor på Zmarta.se. Där jämför man nämligen bankernas lånevillkor innan man lånar pengar, vilket betyder att man kan vara säker på att man får bästa möjliga villkor för sitt lån. Om man är ovillig (eller inte har möjlighet att) betala en stor summa pengar i ett slag kan man med andra ord låna pengar istället, och betala av lånet en liten bit i taget. På det sättet sprider man ut sina kostnader över en längre period.

Det man ska leta efter när man köper de högkvalitativa plaggen till sin kapselgarderob är tidlösa, klassiska plagg som alla kan kombineras med varandra. Målet är att skapa en garderob med så få plagg som möjligt, men som ändå kan kombineras till en outfit för varje tillfälle. Då har man skapat en sann minimalistisk garderob.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sintea