Japanskt streetmode

Japanskt mode är idag i väldigt hög utsträckning påverkat av västerländskt mode. Men som så mycket annat som importeras till det folkrika ölandet lyckas de göra någonting eget av allting. Se till exempel det snygga klädmärket Kenzo som är en stilsäker representant för en typisk mix mellan japanskt och västerländskt.

Gyaru

Ett exempel på det är den japanska modestil som kallas för gyaru. Det är en modestil som skulle kunna beskrivas som en slags överdriven variant av kläderna som bars av karaktärer i många av de amerikanska serier som var populära under 1990-talets början. Serier som Beverly Hills, Baywatch och Melrose Place. I någon mån sågs gyarumodet som ett slags uppror mot vad många uppfattade som Japans strikta normer.

Decora

Decora är en annan stil som skulle kunna vara typisk för japanskt streetmode. Precis som Gyaru tog stilen form under det tidiga 1990-talet. Typiskt för stilen är enfärgade skjortor som bärs tillsammans med en hoodie. Det ska vara starka färger och mycket av det mesta. Kvinnor kompletterar gärna med en kort tutu-kjol. Förutom det används också benvärmare, knästrumpor och armvärmare, gärna i flera lager.

Cult Party Kei

En relativt ny stil som är namngiven efter en klädaffär i Harajuku. Den som vill klä sig enligt stilen ska börja bära religiösa artefakter, mestadels från kristendomen. Vanliga inslag är till exempel kors som vävts i garn och lager av olika tyger i snälla färger. Jämfört med många andra japanska modestilar är makeup och hårstilar relativt försiktiga.

Om det finns någonting att lära sig av japanskt streetmode är det kanske att det kan löna sig att vara mer orädd. Våga skapa din egen stil och var inte rädd för att mixa olika färger, material och accessoarer. De flesta stilarna som slagit igenom på bred front har trots allt fötts i att någon var modig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sintea