Ikoniska modeskapare

Genom historien har modet ständigt förändras, både som en följd av förändrad moralitet i samhället och som en reaktion på nya politiska strömningar, till exempel genom den kvinnliga frigörelsen. Det har dock, framförallt under 1900-talet, funnits vissa individer som har varit särskilt stilbildande inom modevärlden, och styrt det rådande modet dit de själva ville. Många av dessa modeskapare lade under sin levnad grunden till sitt eget modehus, och lever på så sätt vidare än idag, trots att de har gått bort. Andra finns fortfarande med oss i livet, och fortsätter att skapa kläder och bygga vidare på sitt arv.

En av de modeskapare som är en levande legend i modevärlden är Giorgio Armani, som föddes år 1934 i Italien. Armani är särskilt känd för sitt herrmode och de stilrena, skräddarsydda kostymerna hans företag skapar. Armani var också en av pionjärerna inom mode för röda mattan, och han hyllades år 2001 som den mest framgångsrika designern Italien har producerat. Han har en årlig omsättning på 1,6 miljarder dollar, och en personlig förmögenhet på mer än 8,5 miljarder dollar. Trots hans stora framgångar inom modevärlden var det inte just modeskapare som Armani ursprungligen såg framför sig som sin karriär; han satsade istället på att utbilda sig till läkare. Efter att ha agerat läkare inom den italienska armén började han dock se sig om efter ett annat karriärval, och började inreda skyltfönster för ett varuhus i Milano. Därifrån gick han vidare till att bli försäljare i herrklädesavdelningen, vilket blev hans steg in i modevärlden och herrmodet.coco_chanel_1920

Ett minst lika ikoniskt namn inom modevärlden är Coco Chanel, som levde mellan 1883 och 1971. ”Coco” var egentligen ett smeknamn hon fick under sin tid som cabaretdansare; hennes verkliga namn var Gabrielle. Men det var som ”Coco” som hon skulle göra sig ett namn inom modevärlden, ett namn som idag associeras med allt från en ikonisk doft (Chanel No. 5) till ”den lilla svarta”. Chanel lämnade också stort avtryck på kommande mode med sin Chaneldräkt och den lilla (numera klassiska) Chanelväskan.

En ikonisk designer som liksom Chanel hade sitt ursprung i Frankrike var Christian Dior. Dior levde mellan 1905 och 1957, och var således samtida med Chanel. Dior lämnade kanske störst avtryck på modevärlden med sin kollektion från 1947, som kom att förknippas med begreppet ”the new look”. I kollektionen, som bland annat innehöll Diors ikoniska dräkt med svart kjol och vit jacka, ville Dior framhäva de kvinnliga formerna med en smal midja, markerad byst och vida höfter, samt underkjolar av tyll som lyfte upp hela kjolen. Stilens framgång breddes på ytterligare av att filmstjärnor som Grace Kelly och Audrey Hepburn började bära den.

Självklart finns en uppsjö av designers och modeskapare utöver dessa, som har haft större eller mindre intryck på modevärlden. Eftersom mode liksom konst är en fråga om tycke och smak, kommer åsikter om vad som är snyggt och inte alltid att skilja sig åt, vilket gör att det alltid kommer att finnas utrymme för en mängd olika klädmärken och modehus på marknaden. Om ett av just dina favoritklädmärken till exempel är Peak Performance, och du letar efter kläder från Peak Performance för barn, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns också barnkläder från en mängd andra klädskapare, så att du kan hitta något som du tycker om oavsett vilken smak du har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sintea