Gör upp en klädbudget

Något som kan vara svårt för alla som är modeintresserade är att balansera sin ekonomi med att hänga med i de senaste trenderna. Som fashionista måste man ju oundvikligen uppdatera sin garderob mer eller mindre kontinuerligt för att alltid vara aktuell, något som självklart blir dyrt i längden. Här tänkte vi därför ge några tips på vad man kan göra för att hålla klädinköpen till en hållbar nivå, om man känner att pengarna rinner ur plånboken så fort man går på stan eller surfar på nätet.

Ett av de mest grundläggande tipsen är att lägga upp en budget. Det gör man genom att se över hur mycket pengar man får in varje månad, och vad man spenderar pengar på. Genom att dela upp inköpen i kategorier (som boende, transport, mat och, självklart, kläder) får man en tydligare bild av exakt hur stor del av ens budget som klädköpen upptar. Om den är för stor får man helt enkelt bestämma sig för att reglera den genom att fastställa en maxsumma som man får köpa kläder för varje månad, så att budgeten går ihop. Man kan jämföra det med hur det var att få en månadspeng när man var mindre, som man fick spendera på det man ville.

Ett tips för att hjälpa en att hålla månadsbudgeten är att tänka efter innan man handlar. I modebranschen går allt snabbt; trender kommer och går, precis som designers och modeller, och det är därför lätt att dras med och att också fatta köpbeslut snabbt. Dessa impulsköp blir man ofta missnöjd med i efterhand, vilket betyder att man har slösat bort kläder i onödan. Genom att vänta en viss tid innan man bestämmer sig för att köpa något – till exempel 24 timmar eller 48 timmar – kan man vara säker på att man verkligen vill ha plagget.

Om du ändå skulle falla i fällan, och spendera mer än du har råd med på kläder någon månad, kan en lösning vara att ta ett sms-lån. De är inte särskilt ekonomiska i längden, men om man bara gör det i nödfall och lånar på rätt sätt kan de göra mer nytta än skada genom att rädda månadsbudgeten. Du kan läsa mer om sms-lån (och låna till fördelaktiga villkor) hos Risicum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sintea